Szybka przekąska z kabanosów. Idealna na imprezy i wieczór przed telewizorem
Kabanosy w cieście francuskim zrobiłam, kiedy mój partner poprosił: „a zrobiłabyś coś do pochrupania na wieczór?”. Szybki przegląd lodówki i przekąska na kilka godzin przy oglądaniu meczów ekstraklasy gotowa. Ciasto francuskie uratowało niejedną imprezę i niejedną chętkę na „coś do pochrupania”. Owinięte na kabanosach wygląda niczym sprężynki, a po upieczeniu jest delikatne i mocno chrupiące.
Jakie zrobić kabanosy w cieście francuskim?
Tu naprawdę nie ma żadnej filozofii. Można powiedzieć, że owijasz ciastem kabanosy i już. Nie musi to być idealnie równe. Możesz tu wykorzystać dowolne kabanosy, także te bezmięsne, w wersji dla wegan. Kabanosy najwygodniej przeciąć na pół. Najlepiej sprawdzą się kabanosy średniej grubości (łatwiej owijać je, niż te najcieńsze, te cieniutkie można owijać złożone po dwa). Możesz też wykorzystać dowolne gotowe ciasto francuskie. Oczywiście najlepiej takie robione na maśle, ale nada się każde.
Przepis: Kabanosy w cieście francuskim
Szybka i prosta przekąska, którą zrobisz z dowolnych kabanosów.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 opakowanie kabanosów
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka czarnego sezamu
Sposób przygotowania
- Szykowanie kabanosów
- Pieczenie kabanosów
W moim przepisie wykorzystałam do posypania ziarna czarnego sezamu, bo akurat miałam otwarte opakowanie. Ale możesz zrezygnować z tego dodatku lub wykorzystać coś innego. Na przykład mak, płatki chilli, posiekane bardzo drobno orzechy, czarnuszkę, grubo zmielony pieprz, suszone zioła lub inne ulubione przyprawy.
Jajko z mlekiem sprawi, że ciasto będzie ładnie zrumienione i będzie miało błyszczącą skórkę. Dzięki smarowaniu mieszanką jajka z mlekiem dodatki do posypania będą się ładnie trzymały. Do smarowania najlepiej wykorzystać pędzelek. Rada: najprawdopodobniej nie wykorzystasz do kabanosów w cieście całego rozbełtanego jajka – resztę możesz dodać do jajecznicy albo wykorzystać do panierowania (jeśli np. planujesz kolejnego dnia zrobić kotlety schabowe lub panierowane boczniaki).